Schema och träningsinformation

Att träna HEMA sker helt på dina villkor. Vi stödjer dig gärna i allt från ren motionsträning till fullskalig träning för tävling. Vi ser gärna att våra medlemmar även ger sig in på den historiska sidan av HEMA och tolkar de gamla manuskripten.

Några grundläggande krav för att träna med oss:

  • Du är minst 18 år, eller 15 år med målsmans godkännande.
  • Föreningen ansvarar inte för skada som uppkommer under träningen. Det är därför viktigt att du har någon form av olycksfalls-försäkring. t.ex. som ett tillägg till din hemförsäkring.

Vi ställer oss som förening och utövare bakom SB&Ks definition av öppen mångfald: https://www.budokampsport.se/wp-content/uploads/2016/12/Oppen-mangfald.pdf

Hösten 2018

Måndagen 3/9 kör vi igång med höstens innesäsong, fram till jul!

Tiderna är måndagar 19:00-21:00 samt onsdagar 18:00-20:00, båda i vårdskolan/komvux hall (ingång här: https://goo.gl/maps/1HCQ77ETShz ). Måndagarna fokuserar på långsvärd, och onsdagar är öppet för blandade vapenslag.

Om du vill prova på HEMA är du varmt välkommen, vi har öppet intag under hela september!

Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/. Vi kör friträning utomhus på söndagarna så länge vädret tillåter. Intressekoll görs varje vecka i facebookgruppen.

Sommaren 2018

Maj till Augusti går vi utomhus igen! Vi kommer att hålla till på gräsmattan vid det gamla Ericsonhuset:

I år kör vi dessa tider:

Måndagar 19:00-21:00 : Enhandsvapen (Bolognese samt Svärd & Bucklare vanligtvis)
Torsdagar 19:00-21:00 : Långsvärd (alla nivåer)
Söndagar 16:00-18:00 : Friträning

Måndagarna enhandsvapen alla nivåer. Vi har två instruktörsledda grupper samtidigt, där den ena kör Bolognese lett av Christer och den andra kör Svärd & Bucklare enligt I.33 lett av Mattias. Inga förkunskaper krävs, lånesvärd finns (bygg/köp dig gärna en bucklare om du vill köra I.33). Tid för sparring sista 30 minuterna.
Torsdagarna är det långsvärd som gäller. För alla nivåer, varmt rekommenderat för nybörjare. Lånesvärd finns.
Söndagarna kör vi friträning 16-18, alltså ej ledarledda sessioner vanligtvis. Fri sparring, testa nya vapen eller slipa på tekniken.

Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/. Vi ställer ibland in träningar pga dåligt väder eller flyttar till annan plats, info kommer i sånt fall upp primärt på facebooksidan.

Om du är intresserad av att prova på under sommaren är det bara att ta med dig mjuka träningskläder och skor som passar på gräsmatta och komma förbi på något av passen. Om du vill börja ser vi gärna att du börjar under Maj, om du vill börja efter det går det bra men det kommer då att krävas lite självstudier.

Våren 2018

Våren 2018 kör vi inomhus från och med 8/1 till 29/4.

Måndagar 19:30 – 21:00,  Vårdskolan/Komvux. Jämn vecka enhandsvapen, ojämn vecka långsvärd teknikträning.

Torsdagar 19:00 – 20:30, IP Träffen lilla hallen. Nybörjarträning långsvärd.

Söndagar 16:00 – 18:00, Vårdskolan/Komvux. Friträning med mer sparringfokus eller möjlighet för spontanpass. En och en-pass kan med fördel köras på söndagarna.

På måndagarna kommer vi att ha växlande enhandsvapen (jämn vecka) och långsvärd teknikträning (ojämn vecka). På enhandsträningarna kommer det hållas blandade lektioner i sidesword (Bolognese), svärd och bucklare (I.33), värja/dolk (de Bada), och möjligtvis även sabel och messer om de införskaffas. Upplägget för enhandspassen är rätt fritt, där vi troligtvis kommer att ha 2-3 grupper som tränar de olika vapnen efter gemensam uppvärmning/fys.

Träningsavgift för våren är satt till 600:-. För dig som vill börja i nybörjargruppen rekommenderar vi att starta på de tre första passen i januari, då det blir svårare att komma ikapp resten av gruppen desto längre in på terminen vi kommit.

Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med “Namn Vår 18”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontakinformation: Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer. Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet.

 

Nybörjarstart

Vi har vanligtvis en nybörjargrupp varje termin (vår och, höst), se nyhetssidan för mer information. De första 3 träningarna är gratis, efter detta ser vi gärna att du blir medlem i föreningen samt betalar terminsavgift. På sommaren är det öppet intag, så bara att komma förbi vilket pass som helst.

Några svärd och fäktningsmasker finns att låna, även om vi gärna ser att du är beredd att skaffa ett eget svärd under din första termin.

Vi har även möjligheter att ta in nybörjare under andra tider på säsongen beroende på hur stor gruppen är samt att vi har lånesvärd till träning. Hör av dig till oss via mail eller telefon för att höra efter närmare.

Kostnader

Avgifter tas ut för vår och hösttermin då vi kör inomhus. Under sommarmånaderna (maj-aug) tränar vi utomhus, och ingen träningsavgift behövs för detta. Terminsavgiften varierar lite från termin till termin beroende på hur många pass vi kör per vecka, men brukar vanligtvis ligga runt ca 600:- per termin.

För HEMA kan man sedan bygga upp sin egen utrustning gradvis till den nivå man önskar. En grundutrustning för att kunna vara delaktig i de flesta övningar är (i prioritetsordning):

  1. Svärd – Vi kör i klubben nästan uteslutande med stålsvärd, vilka kostar ca 2000-2500:- i de flesta fall. Nylonsvärd är ett billigare alternativ, men de går ej att använda mot stål så vi brukar hellre se att man sparar ihop några månader till och köper stål än att slösa pengar på nylon.
  2. Fäktmask (1600N) – kostnad ca 1600-2500
  3. Handskar – Till en början räcker ett par arbetshandskar rätt långt, men vill man köra snabbare parövningar i högre tempo är ett par heltäckande “bepansrade” handskar att rekommendera för att undvika skador på händerna. Detta är ett område under utveckling, men de handskar vi rekommenderar kostar för närvarande runt 1500-2000 kr.

Vill man köra hårdare sparring och/eller tävla kan man behöva komplettera med mer skyddsutrustning (fäktjacka, armskydd, benskydd, halsskydd), men detta är vad du bör sikta på att ha som grundutrustning efter ditt första år.

Kommentera