Schema och träningsinformation

Att träna HEMA sker helt på dina villkor. Vi stödjer dig gärna i allt från ren motionsträning till fullskalig träning för tävling. Vi ser gärna att våra medlemmar även ger sig in på den historiska sidan av HEMA och tolkar de gamla manuskripten.

Några grundläggande krav för att träna med oss:

  • Du är minst 18 år, eller 15 år med målsmans godkännande.
  • Föreningen ansvarar inte för skada som uppkommer under träningen. Det är därför viktigt att du har någon form av olycksfalls-försäkring. t.ex. som ett tillägg till din hemförsäkring.

Vi ställer oss som förening och utövare bakom SB&Ks definition av öppen mångfald: https://www.budokampsport.se/wp-content/uploads/2016/12/Oppen-mangfald.pdf

Våren 2020

Under våren 2020 (7/1 – 28/4) kör vi med nytt schema:

Tisdagar 19-21 – Långsvärd i Fridhemsskolan. Hallen ligger här: https://goo.gl/maps/zLcjQsRqGmAD3gjd8. Nybörjarvänligt pass och låneutrustning finns.

Söndagar 15-18 – Tredelat pass i komvux hall: https://goo.gl/maps/YkrTWgMr6QmjkSzaA

kl.15 – Sabel – Svensk militärsabel. Nybörjarvänligt och utrustning finns att låna.
kl.16 – Svärd och Bucklare – I.33-fokuserat pass. Går bra att vara med på som nybörjare, men kommer att vara lite mer teoretiskt.
kl.17 – Friträning.

Om du vill prova på HEMA är du varmt välkommen, vi har öppet intag under hela terminen! Kom gärna på en tisdag, då vi kör den mest nybörjarvänliga träningen den dagen, söndagar är mer fria och inte alltid fullt uppstyrda för nybörjare, dock försöker vi alltid se till att alla har roligt på träningarna.

Träningsavgift för våren är satt till 600:-. För dig som vill börja i nybörjargruppen rekommenderar vi att starta så tidigt som möjligt i januari, då det blir svårare att komma ikapp resten av gruppen desto längre in på terminen vi kommit. Du kan vara med på tre pass för att prova på utan att betala. Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med “Namn Vår 20”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontaktinformation:

Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer.

Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet. Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/.

Nybörjarstart

Vi har vanligtvis en nybörjargrupp varje termin (vår och, höst), se nyhetssidan för mer information. De första 3 träningarna är gratis, efter detta ser vi gärna att du blir medlem i föreningen samt betalar terminsavgift. På sommaren är det öppet intag, så bara att komma förbi vilket pass som helst.

Några svärd och fäktningsmasker finns att låna, även om vi gärna ser att du är beredd att skaffa ett eget svärd under din första termin.

Vi har även möjligheter att ta in nybörjare under andra tider på säsongen beroende på hur stor gruppen är samt att vi har lånesvärd till träning. Hör av dig till oss via mail eller facebook för att höra efter närmare.

Kostnader

Avgifter tas ut för vår och hösttermin då vi kör inomhus. Under sommarmånaderna (maj-aug) tränar vi utomhus, och ingen träningsavgift behövs för detta. Terminsavgiften varierar lite från termin till termin beroende på hur många pass vi kör per vecka, men brukar vanligtvis ligga runt ca 600:- per termin.

För HEMA kan man sedan bygga upp sin egen utrustning gradvis till den nivå man önskar. En grundutrustning för att kunna vara delaktig i de flesta övningar är (i prioritetsordning):

  1. Svärd – Vi kör i klubben nästan uteslutande med stålsvärd, vilka kostar ca 2000-2500:- i de flesta fall. Nylonsvärd är ett billigare alternativ, men de går ej att använda mot stål så vi brukar hellre se att man sparar ihop några månader till och köper stål än att slösa pengar på nylon.
  2. Fäktmask (1600N) – kostnad ca 1600-2500
  3. Handskar – Till en början räcker ett par arbetshandskar rätt långt, men vill man köra snabbare parövningar i högre tempo är ett par heltäckande “bepansrade” handskar att rekommendera för att undvika skador på händerna. Detta är ett område under utveckling, men de handskar vi rekommenderar kostar för närvarande runt 1500-2000 kr.

Vill man köra hårdare sparring och/eller tävla kan man behöva komplettera med mer skyddsutrustning (fäktjacka, armskydd, benskydd, halsskydd), men detta är vad du bör sikta på att ha som grundutrustning efter ditt första år.

Lämna ett svar