Schema och träningsinformation

Att träna HEMA sker helt på dina villkor. Vi stödjer dig gärna i allt från ren motionsträning till fullskalig träning för tävling. Vi ser gärna att våra medlemmar även ger sig in på den historiska sidan av HEMA och tolkar de gamla manuskripten.

Några grundläggande krav för att träna med oss:

  • Du är minst 18 år, eller 15 år med målsmans godkännande.
  • Föreningen ansvarar inte för skada som uppkommer under träningen. Det är därför viktigt att du har någon form av olycksfalls-försäkring. t.ex. som ett tillägg till din hemförsäkring.

Vi ställer oss som förening och utövare bakom SB&Ks definition av öppen mångfald: https://www.budokampsport.se/wp-content/uploads/2016/12/Oppen-mangfald.pdf

Hösten 2019

Onsdagen 4/9 kör vi igång med höstens innesäsong, fram till jul!

Tiderna är onsdagar 18:00-20:00 samt söndagar 16:00-18:00, båda i vårdskolan/komvux hall (ingång här: https://goo.gl/maps/1HCQ77ETShz ). Onsdagarna fokuserar på långsvärd (bästa nybörjardagen), och söndagar är öppet för mer improviserade träningar.

Om du vill prova på HEMA är du varmt välkommen, vi har öppet intag under hela terminen! Kom gärna på en onsdag, då vi kör den mest nybörjarvänliga träningen den dagen, söndagar är mer fria och inte alltid fullt uppstyrda för nybörjare, dock försöker vi alltid se till att alla har roligt på träningarna.

Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/.

Träningsavgift för hösten är satt till 600:-. För dig som vill börja i nybörjargruppen rekommenderar vi att starta så tidigt som möjligt i januari, då det blir svårare att komma ikapp resten av gruppen desto längre in på terminen vi kommit. Du kan vara med på tre pass för att prova på utan att betala.

Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med “Namn Höst 19”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontakinformation: Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer. Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet.

Våren 2019

Vårsäsongen 2019 börjar onsdag 9/1 och slutar 28/4.

Träningstiderna är onsdagar kl.18-20  samt söndagar kl.16-18, och båda passen är på vårdskolan/komvux (ingång här: https://goo.gl/maps/1HCQ77ETShz ).

Onsdagarna är långsvärd, där vi kör en gemensam timme grundläggande långsvärd, och sen delar upp gruppen i två spår den andra timmen; en “avancerad” grupp som oftast har utrustningskrav, och en mer grundläggande grupp som kör mer grunder och teknikövningar.

Söndagar kommer att delas i två grupper; en grupp som kör bolognesiskt sidesword, och en grupp som kör långsvärd. Dessa grupper kommer att hålla sig konstanta under året, så man bör under början av januari bestämma sig för vilket vapen man vill jobba med (prova något pass med båda om du inte är säker).

Vissa pass kommer att vara specialpass, dessa utannonseras i förväg. T.ex. kan det bli ett pass dolk, spjut, borttning, styrketräning, pugilism eller annat.

Vi har öppet intag för nybörjargrupp under januari. Onsdagar är den mest nybörjaranpassade dagen, men även söndagar går bra att börja på men de kan vara lite tekniskt utmanande precis i början.

Träningsavgift för hösten är satt till 600:-. För dig som vill börja i nybörjargruppen rekommenderar vi att starta så tidigt som möjligt i januari, då det blir svårare att komma ikapp resten av gruppen desto längre in på terminen vi kommit. Du kan vara med på tre pass för att prova på utan att betala.

Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med “Namn Vår 19”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontakinformation: Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer. Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet.

Hösten 2018

Måndagen 3/9 kör vi igång med höstens innesäsong, fram till jul!

Tiderna är måndagar 19:00-21:00 samt onsdagar 18:00-20:00, båda i vårdskolan/komvux hall (ingång här: https://goo.gl/maps/1HCQ77ETShz ). Måndagarna fokuserar på långsvärd, och onsdagar är öppet för blandade vapenslag.

Om du vill prova på HEMA är du varmt välkommen, vi har öppet intag under hela september!

Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/. Vi kör friträning utomhus på söndagarna så länge vädret tillåter. Intressekoll görs varje vecka i facebookgruppen.

Nybörjarstart

Vi har vanligtvis en nybörjargrupp varje termin (vår och, höst), se nyhetssidan för mer information. De första 3 träningarna är gratis, efter detta ser vi gärna att du blir medlem i föreningen samt betalar terminsavgift. På sommaren är det öppet intag, så bara att komma förbi vilket pass som helst.

Några svärd och fäktningsmasker finns att låna, även om vi gärna ser att du är beredd att skaffa ett eget svärd under din första termin.

Vi har även möjligheter att ta in nybörjare under andra tider på säsongen beroende på hur stor gruppen är samt att vi har lånesvärd till träning. Hör av dig till oss via mail eller facebook för att höra efter närmare.

Kostnader

Avgifter tas ut för vår och hösttermin då vi kör inomhus. Under sommarmånaderna (maj-aug) tränar vi utomhus, och ingen träningsavgift behövs för detta. Terminsavgiften varierar lite från termin till termin beroende på hur många pass vi kör per vecka, men brukar vanligtvis ligga runt ca 600:- per termin.

För HEMA kan man sedan bygga upp sin egen utrustning gradvis till den nivå man önskar. En grundutrustning för att kunna vara delaktig i de flesta övningar är (i prioritetsordning):

  1. Svärd – Vi kör i klubben nästan uteslutande med stålsvärd, vilka kostar ca 2000-2500:- i de flesta fall. Nylonsvärd är ett billigare alternativ, men de går ej att använda mot stål så vi brukar hellre se att man sparar ihop några månader till och köper stål än att slösa pengar på nylon.
  2. Fäktmask (1600N) – kostnad ca 1600-2500
  3. Handskar – Till en början räcker ett par arbetshandskar rätt långt, men vill man köra snabbare parövningar i högre tempo är ett par heltäckande “bepansrade” handskar att rekommendera för att undvika skador på händerna. Detta är ett område under utveckling, men de handskar vi rekommenderar kostar för närvarande runt 1500-2000 kr.

Vill man köra hårdare sparring och/eller tävla kan man behöva komplettera med mer skyddsutrustning (fäktjacka, armskydd, benskydd, halsskydd), men detta är vad du bör sikta på att ha som grundutrustning efter ditt första år.

Lämna ett svar