Schema och träningsinformation

Att träna HEMA sker helt på dina villkor. Vi stödjer dig gärna i allt från ren motionsträning till fullskalig träning för tävling. Vi ser gärna att våra medlemmar även ger sig in på den historiska sidan av HEMA och tolkar de gamla manuskripten.

Några grundläggande krav för att träna med oss:

  • Du är minst 18 år, eller 15 år med målsmans godkännande.
  • Föreningen ansvarar inte för skada som uppkommer under träningen. Det är därför viktigt att du har någon form av olycksfalls-försäkring. t.ex. som ett tillägg till din hemförsäkring.

Vi ställer oss som förening och utövare bakom SB&Ks definition av öppen mångfald: https://www.budokampsport.se/wp-content/uploads/2016/12/Oppen-mangfald.pdf

Hösten 2020

Träningstider för hösten är nu satta. Från och med måndag 31/8 kör vi långsvärd på måndagar kl.19-21, samt andra vapen onsdagar 19-21. Båda passen är i idrottssalen under Komvux, som ni hittar här: https://goo.gl/maps/YkrTWgMr6QmjkSzaA

Måndagarnas långsvärdspass kommer under hösten att vara lite mer inriktade på förbättra sparring, med lite fokus på tävlingsträning.

Onsdagarna ska vi prova dela upp i flera perioder, där vi kommer att fokusera på ett vapenslag i taget under ett antal veckor. Vi kommer att börja med fokus på svensk militärsabel under några veckor, för att sedan gå över till Svärd & Bucklare. Förhoppningsvis kommer vi även att köra sidsvärd den sista perioden mot jul.

Låneutrustning kommer att finnas tillgänglig, med vissa restriktioner pga pandemi. Svärd ska spritas före och efter träningpass, samt att det är väldigt viktigt att man använder samma svärd hela träningen. Masker finns generellt ej att låna, men vi kan ha några få träningsmasker tillgängliga vid vissa tillfällen. Vi kommer så långt som möjligt undvika brottningsmoment under hösten och försöker hålla parövningar på avstånd i största möjliga mån.

Nybörjare är varmt välkomna under båda passen, vi har öppet intag under hela hösten. Dock är det alltid bra att börja så tidigt som möjligt av terminen, så kom gärna redan i september.

Träningsavgift för hösten är satt till 600:-. Du kan vara med på tre pass för att prova på utan att betala. Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med ”Namn Vår 20”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontaktinformation:

Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer.

Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet. Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/.

Sommaren 2020 – Maj till Augusti.

Tiderna vi tänkt köra permanent är tisdagar 19-21 och torsdagar 19-21. Vi tänkte också ha öppet för spontanträningar på söndagarna (valfri tid, men tanken var att sikta på mellan 12-18), men där kör vi att vi kollar av vilka som har lust och sen kör de som vill. Självklart kan man dra ihop lite spontanfäktning någon annan dag också, men det brukar vara bra att ha lite tider att gå på.

Platsen vi samlas på är i regementsparken, vid paviljongen. Karta här: https://goo.gl/maps/XA1fuJYJLpeKkjHh7

På tisdagarna kör Erik vidare med långsvärd. första timmen kommer att vara generell träning och andra timmen är mer fri. De som vill och har utrustning kan köra mer sparring, men vi ser också till att hitta på lite övningar för er som inte har full utrustning också.

Torsdagarna kommer att bli mer fria, där det blir lite mer dagens infall bland tränarna. Troligtvis rätt mycket teknikgrejor för långsvärd, men kan bli sidsvärd, svärd och bucklare, sabel, stav, dolk, brottning, rapir eller något helt annat efter tycke och smak för dagen. Om ni har önskemål på särskilda saker så är det bara att hojta till så ska vi se vad vi kan göra 🙂

Söndagarna är likaså öppna för vad som helst, men där är det ingen garanti att det blir något ledarlett pass utan kanske bara blir sparringlekar och annat skojs. Eftersom de flesta av oss är med i facebookgruppen så försöker vi hålla diskussionerna om vad/när det blir på söndagarna där, men om du inte är med där så kommer jag hålla koll på min epost så bara att hojta till där om du är sugen så kan jag ta det med resten i facebookgruppen i sånt fall.

Vi är lite i vädrets makter på sommaren, så regnar det för mycket brukar vi behöva ställa in på kort varsel. Så ser det tveksamt ut, försök hålla kolla på facebooksidans nyhetsflöde, då det är det enklaste sättet för oss att snabbt få ut info. Går att hitta här: https://www.facebook.com/gavlehema/
Den går att titta på även om du inte har ett facebookkonto, bara att kolla om det kommit ut något meddelande om inställd träning där.

Våren 2020

Under våren 2020 (7/1 – 28/4) kör vi med nytt schema:

Tisdagar 19-21 – Långsvärd i Fridhemsskolan. Hallen ligger här: https://goo.gl/maps/zLcjQsRqGmAD3gjd8. Nybörjarvänligt pass och låneutrustning finns.

Söndagar 15-18 – Tredelat pass i komvux hall: https://goo.gl/maps/YkrTWgMr6QmjkSzaA

kl.15 – Sabel – Svensk militärsabel. Nybörjarvänligt och utrustning finns att låna.
kl.16 – Svärd och Bucklare – I.33-fokuserat pass. Går bra att vara med på som nybörjare, men kommer att vara lite mer teoretiskt.
kl.17 – Friträning.

Om du vill prova på HEMA är du varmt välkommen, vi har öppet intag under hela terminen! Kom gärna på en tisdag, då vi kör den mest nybörjarvänliga träningen den dagen, söndagar är mer fria och inte alltid fullt uppstyrda för nybörjare, dock försöker vi alltid se till att alla har roligt på träningarna.

Träningsavgift för våren är satt till 600:-. För dig som vill börja i nybörjargruppen rekommenderar vi att starta så tidigt som möjligt i januari, då det blir svårare att komma ikapp resten av gruppen desto längre in på terminen vi kommit. Du kan vara med på tre pass för att prova på utan att betala. Betalning görs till bankgiro 5229-5052, märk den med ”Namn Vår 20”. Om du är ny medlem, skicka också ett mail till info@gavlehema.se med din kontaktinformation:

Namn, mailadress, telefonnummer samt personnummer.

Om du inte vill lämna ut någon av dess uppgifter är det OK, bara att nämna i mailet. Håll ett öga på facebooksidan för dagsaktuell info om träningarna: https://www.facebook.com/gavlehema/.

Nybörjarstart

Vi har vanligtvis en nybörjargrupp varje termin (vår och, höst), se nyhetssidan för mer information. De första 3 träningarna är gratis, efter detta ser vi gärna att du blir medlem i föreningen samt betalar terminsavgift. På sommaren är det öppet intag, så bara att komma förbi vilket pass som helst.

Några svärd och fäktningsmasker finns att låna, även om vi gärna ser att du är beredd att skaffa ett eget svärd under din första termin.

Vi har även möjligheter att ta in nybörjare under andra tider på säsongen beroende på hur stor gruppen är samt att vi har lånesvärd till träning. Hör av dig till oss via mail eller facebook för att höra efter närmare.

Kostnader

Avgifter tas ut för vår och hösttermin då vi kör inomhus. Under sommarmånaderna (maj-aug) tränar vi utomhus, och ingen träningsavgift behövs för detta. Terminsavgiften varierar lite från termin till termin beroende på hur många pass vi kör per vecka, men brukar vanligtvis ligga runt ca 600:- per termin.

För HEMA kan man sedan bygga upp sin egen utrustning gradvis till den nivå man önskar. En grundutrustning för att kunna vara delaktig i de flesta övningar är (i prioritetsordning):

  1. Svärd – Vi kör i klubben nästan uteslutande med stålsvärd, vilka kostar ca 2000-2500:- i de flesta fall. Nylonsvärd är ett billigare alternativ, men de går ej att använda mot stål så vi brukar hellre se att man sparar ihop några månader till och köper stål än att slösa pengar på nylon.
  2. Fäktmask (1600N) – kostnad ca 1600-2500
  3. Handskar – Till en början räcker ett par arbetshandskar rätt långt, men vill man köra snabbare parövningar i högre tempo är ett par heltäckande ”bepansrade” handskar att rekommendera för att undvika skador på händerna. Detta är ett område under utveckling, men de handskar vi rekommenderar kostar för närvarande runt 1500-2000 kr.

Vill man köra hårdare sparring och/eller tävla kan man behöva komplettera med mer skyddsutrustning (fäktjacka, armskydd, benskydd, halsskydd), men detta är vad du bör sikta på att ha som grundutrustning efter ditt första år.

1 tanke kring ”Schema och träningsinformation

  1. Pingback: Träningstider sommaren 2020 | Föreningen Gävle HEMA

Lämna ett svar