Utrustning

För att utvecklas inom HEMA behövs utrustning. Hur mycket beror på vilket vapenslag och teknik man tränar. Vår basutrustning är för långsvärd, och vilket är en av de mest krävande disciplinerna.

De allra första och viktigaste delarna i den är masken, svärdet och handskarna. Det är ingen brådska att köpa på sig allt, vi kan komma en bra bit till med den låneutrustning vi har tillgänglig nu, men om man redan bestämt sig för att fortsätta så är det lika bra att börja bygga upp sin utrustning på en gång.

Lista med tillverkare och försäljare av diverse HEMA-utrustning:

http://histfenc.com/
http://www.thehemashop.com/
http://www.sparringglove.com/
http://www.regenyei.com/
http://ensifer.carbonmade.com/
http://allstar.de/
http://www.leonpaul.com/
http://www.saintmark.se/
http://neymanfencing.com/
http://www.gajardoni.com/en/
http://www.blackarmoury.com/en/

Det finns såklart fler tillverkare, detta är bara ett urval.
Vad gäller skydd så rekommenderar vi i huvudsak SPES (histfenc.com). Vid köp av mask är det viktigt att man köper en med 1600N motståndskraft och inte en lättare 350N. Rekommenderat är också den vadderade mössa med nackskydd som medföljer
Kom ihåg att se till att köpa sparringdugliga svärd. Det blir jobbigt om någon kommer med antingen ett skarpt svärd eller ett prydnadssvärd som går sönder direkt. Det är OK att använda replika-svärd, men innan man börjar med stöt-övningar måste en stöt-stopp sättas på. På feders är i regel spetsen rullad vilket gör stöt-stoppen överflödig. Var försiktig med att köpa allt för billiga svärd. Räkna med att betala minst runt 2000:- för ett dugligt stålsvärd.

Vår rekommenderade utrustning:

Långsvärd:

Regenyei standard feder – En väldigt bra feder till bra pris. Leveranstid på 1-2 månader.
Ensifer feder – Ensifer gör mycket fina vapen, lite dyrare och längre leveranstid än från regenyei dock
http://neymanfencing.com/ – Neyman fencing har börjat tillverka en egen feder, verkar dock inte riktigt mogen för tillfället (våren 2017) och lång leveranstid.
http://webshop.gladius.dk/shop/frontpage.html – Gladius är en dansk webshop för HEMA, och de har ibland Fedrar från t.ex. Regenyei på lager.
https://www.facebook.com/kvetun/ – Kvetun Armoury är en uppstickare från Ryssland som börjat göra bl.a. mycket bra feders. Enbart facebooksida än så länge.

Mask:

http://www.leonpaul.com/titan-range-hema-x-change-mask.html – Leon Pauls HEMA-mask. Ska vara lite starkare och lite mer lämpad för HEMA än deras vanliga masker (måste köpa bakhuvudsskydd till den, helst från SPES)
http://www.gajardoni.com/en/31-maschere – Gajardoni gör bra masker för HEMA, med ett inbyggt skydd för bakhuvudet. Deras air-masker har en liten pump så man kan justera passformen lite.
https://www.allstar.de/shop/product_info.php?info=550000020.html&XTCsid=4c0bcdf700e3dda8691db6736589cc72 – Allstars klassiska mask. Lägg till deras skydd för bakhuvudet också.

 Handskar:

SPES heavy – SPES välkända handskar, mycket bra skydd och rätt bra mobilitet. Hyggligt snabb leverans.
Sparring gloves – Sydda efter dina mått, ett bra alternativ till SPES heavy gloves. Den femfingrade varianten har dock fått varierande betyg.
Koning glove – Saint Marks femfingrade handske. Bra mobilitet, men har en tendens att inte hålla särskilt länge.
https://neymanfencing.com/42-arms-hands – Neyman har ett flertal handskar. Deras thokk, pig hoofs samt lobsters är alla funktionsdugliga. Deras femfingrade Inigo Montoya är fortfarande otestade i större skala.

Fäktarjacka:

SPES AP Fencing Jacket – Prisvärd och bekväm, och går att få skräddarsydd. Finns även i dammodell. SPES har även tagit fram lite fler alternativ, t.ex. hussar för den som vill ha mer skydd, men även AP light och Officer som är lättare jackor för mer erfarna fäktare.

Neyman fencings jackor fungerar fint som en alternativ klassisk fäktarjacka, där man kan få lite mer skydd och egna färger.

Black armourys HEMA-jacka är en ny och lite mer innovativ jacka. Den har en större krage, där tanken är att biben/”skägget” på masken ska vara under denna stora krage. Detta ger ett bättre skydd mot stötar mot halsen. Denna jacka är också väldigt bra på att få bort extravärme, dock till kostnad av lite sämre dämpning mot hårda slag (extraskydd särskilt på axlarna är att rekommender, plastskydd för bröstkorg likaså).

Lämna ett svar